Hapatetu Kaurajogurtti / Kiesa



Tänä keväänä kahden lomautuksen kituneena ja  kolmatta odotellessa aloin pohtimaan miten saisi hieman ruokamenoja pienemmäksi, vaikka en nyt mitään suuria ruokaan käytä muutenkaan.  Onhan se hyvä joskus pysähtyä pohtia omaa kuluttamista tarkemmin ja ottaa erilaisia säästöideoita käyttöön. 

Teen joka arkipäivä itselleni tuorepuuroja, joita syön aamulla ennen kuin lähden töihin ja vielä töissä aamupalaksi. Olen todennut, että se pitää nälkään pidempään. Vielä vuosi sitten tein aamuisin pikaiset mikropuurot ja samaa olin tehnyt opiskeluajoista saakka, kunnes vatsa ei enää kestänytkään. Jossain vaiheessa ei auttanut edes tuorepuuroon siirtyminen. Nyt olen jättänyt kaupan hyllylle ne kaikista halvimmat kaurahiutaleet ja ostanut vähän kalliimpaa, joka olisi vatsalle parempaa ja ei ole mitään ongelmaa ollut. En tiedä mikä lopulta oli syy, mutta ainakin nyt on paljon helpompaa ollut. 

Viikossa tuorepuuroihin on kulunut jogurttia ainakin 2-3 litraa.. riippuu toki paljon siitä minkälaista tuorepuuroa tekee . Etenkin OddlyGoodin sitruuna jogurtti on lempparini. No joka tapauksessa aloin sitten googlettamaan erilaisia aamupala reseptejä ja lopulta vastaani tuli hapatettu karajogurtti eli kiesa, Tälle herkulle tuntui hyvin monta erilaista nimeä löytyvän.


Tämä oli jostain syystä aivan uusi tuttavuus minulle. jostain lueskelin ,että tämä olisi ollut karjalainen perinneruoka, jolla on pitkä historia ja jonka jogurttituotteet lopulta syrjäyttivät. Jolla historia aikamoisen pitkä.  Itse haluaisin kiinnostuin tästä ihan senkin takia, kun kuulin että hapatetut tuotteet olisivat hyväksi vatsalle. 

Itseltäni ei mitään maitohappobakteereita löydy, joten olen sen korvannut sitten jogurtilla ja lisännyt hiukan agavesiirappia. Ehkä jossain vaiheessa yritän löytää maitohappobakteereja. Lueskelin myös jostain Boris- maitohappobakteerijuomasta, jota tässä voisi käyttää. Myös uudet Alpron jogurttijuomat ovat olleet näihin aivan loistavia tähän. En olisi uskonut olisin osannut kaivata myös tuollaisia tuotteita. Nyt olen ainakin kuukauden testannut tätä hapatettua kaurajogurttia, kiisselliä, kiesaa tai millä nimellä sitä nyt pitäisikään kutsua.  Jota tuunaan sitten hieman, jotta riittää sitten hyvin eikä lopu heti joka päivä kesken. 





2,5 dl Kaurahiutaleita
1 Litra Vettä
1 dl Jogurttia tai maitohappobakteeri
1 tl Agavesiirappia

Laita kaurahiutaleet kulhoon edellisenä iltana ja lisää päälle vesi
Annan hiutaleiden olla vedessä 1-2 päivää ja siivilöi. Itse välillä ensin sauvasekoittimella muussaan ja vasta sitten siivilöin. Kaurahiutaleet voi hyödyntää vaikka kaurasämpylöiden teossa tai mitä ikinä keksiikään. 

Kuumenna siivilöity neste miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen kunnes seos hieman paksunee. 
annetaan  jäähtyä noin 50 asteiseksi ja lisätään joukkoon jogurtti tai maitohappobakteeri sekä hieman makeutusta. 

Lisää kannelliseen astiaan ja anna olla huoneenlämmössä yön yli 






Kommentit

Suositut tekstit